Organik yumurta, tavukların organik tarım yöntemleriyle yetiştirildiği ortamda üretilen yumurtalardır. Bu tavuklar, genellikle serbest dolaşım hakkına sahip olup, kimyasal gübreler, pestisitler veya antibiyotikler içermeyen organik yemlerle beslenirler.
Organik tarımda kullanılan yemler de organik sertifikalıdır ve tavukların doğal beslenme ihtiyaçlarına uygun şekilde hazırlanır.
Organik yumurta üretimi, tavukların hem beslenme hem de yaşam koşulları açısından organik tarım standartlarına uygun şekilde yetiştirilmesini gerektirir. Hem tavukların hem de çevrenin korunmasına yönelik daha sürdürülebilir bir tarım anlayışını yansıtır.
Organik yumurtaların ambalajında genellikle organik sertifikaya sahip olduğunu belirten etiketler bulunur.
Ürünün organik olduğunu ve hangi sertifikasyon kuruluşu tarafından onaylandığını gösteren bilgiler genellikle ambalajın arka kısmında yer alır.
Yumurtaların kabuk renkleri ve iç kısmı organik olup olmadığını kesin olarak belirlemeyebilir ancak organik yumurtaların sarısı daha koyu olabilir.
Organik yumurtayı en iyi şekilde tanımanın yolu, ambalaj üzerindeki bilgileri kontrol etmek ve güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmaktır.
Organik yumurtalar, hem tavukların yaşam koşulları hem de beslenme açısından daha sıkı standartlara tabi olup, organik sertifikasyon gerektirirken, gezen tavuk yumurtaları daha serbest dolaşım koşulları sunar ancak organik tarım standartlarına uymaz.
Organik yumurtalar, tıpkı geleneksel yumurtalar gibi çeşitli yemeklerde ve tariflerde kullanılabilir ancak organik olmaları nedeniyle genellikle daha sağlıklı ve doğal bir seçenek olarak değerlendirilir.
Organik yumurtalar, yüksek kalitede yemekler sunan restoranlarda, yumurta seçimlerini sağlıklı ve doğal olandan yana kullanan evlerde ve organik yumurta ile tariflerine lezzet katmak isteyen tüm işletmelerde kullanılır.
Organik yumurtalar, çeşitli şekillerde tüketilebilir ve hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Haşlanmış, kızartılmış, omlet, menemen ve yumurtalı ekmek tarifleriyle yenebilir. Bunların dışında organik yumurtalar fırın ürünlerinde, tatlılarda, salata ve soslarda da sıklıkla kullanılır.
Organik yumurtaların beyazı yaklaşık olarak 17, sarısı da 55-60 kaloridir. Ortalama bir büyük organik yumurta (50 gram) yaklaşık olarak 70-80 kalori içerir. İçerisinde 6-7 gram protein, 5 gram yağ, 0.6 gramdan az karbonhidrat içerir. Besin içerikleri yumurtanın boyutuna göre değişkenlik gösterebilir.
Organik yumurtaların fiyatı, sertifikasyon sürecine, yem ve gübre için tarım yöntemine, serbest dolaşım alanlarına, üretim ve dağıtımına, ambalajlama ve pazarlama maliyetlerine göre değişiklik göstermektedir. Ural Köylü markası olarak organik yumurtalarımızı en uygun fiyatlarla sunarak yemeklerinize lezzet katmayı hedefliyoruz.