Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Salatalık
Salatalık turşusu, taze salatalıkların tuz, sirke ve çeşitli baharatlar ile fermente edilerek hazırlandığı bir turşu türüdür. Salatalık turşusu yemeklerin yanında atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi farklı baharatlar ve soslar ile doğrudan atıştırmalık olarak da tercih edilebilir. Çıtır bir dokusu vardır ve tuzlu, ekşi bir lezzet sunar. Çıtır salatalık turşusu yapılırken fermantasyon süreci, salatalıkların besin değerini artırır ve probiyotik özellikler kazandırır.
Salatalık turşusu tarifinde taze salatalık, su, sirke, tuz, sarımsak, şeker kullanılır. Acı salatalık turşusu yapmak isterseniz karabiber, tane karanfil, kırmızı pul biber gibi baharatları da tarifinizde kullanabilirsiniz.
Salatalık turşusunun fermantasyon sürecinde erimemiş olması ve salatalıkların diri kalması oldukça önemlidir. Kıtır salatalık turşusu yapmanın bazı püf noktaları bulunmaktadır. Sıcak suyla salatalık turşusu yapmak bu püf noktalardan biridir.
Fermente bir gıda olduğu için probiyotikler içerir, bu da sindirim sistemini destekler ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.
İçerdiği probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Hem düşük kalorili bir atıştırmalık olduğu için hem de tuzlu ve ekşi tadı, iştahı azaltarak daha az yemek yemeye yardımcı olacağından.diyet yapanlar için iyi bir seçenektir.
Salatalık turşusu tüketimi kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir.
Salatalık turşusu sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri içerir.
Yüksek su içeriği sayesinde vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir.
Salatalık turşusu genellikle düşük kalorili bir atıştırmalık olarak kabul edilir ve ölçülü tüketiminde tek başına kilo alımına sebep olmaz. Salatalık turşusu, büyük ölçüde su, lif ve tuz içerir ancak yüksek tuz içeriği nedeniyle vücutta su tutulmasına yol açabilir. Aşırı miktarda tuzlu gıda tüketimi, sağlıklı bir diyet için önerilmez. Salatalık turşusu, dengeli bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde faydalıdır. Diğer sağlıklı gıdalarla birlikte kullanıldığında kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Salatalık turşusu için salatalıklar iyice yıkanır ve turşu yapımı için hazır hale getirilir. Salatalık turşusu nasıl kurulur diye soracak olursanız turşu için salatalıklar, yarım ve dilim şeklinde doğranır. Kornişon salatalık turşusunda kullanılan salatalıklar daha küçük boyutta olduğu için doğranmadan doğrudan kullanılabilir.
Bir tencerede su, sirke, tuz ve şeker birleştirilir. Tuz ve şeker tamamen çözülene kadar kaynatılır. Kavanozda salatalık turşusu yapılacaksa eğer kavanozlarının altına doğranmış sarımsak, baharatlar gibi ek malzemeler koyulur. Hazırlanan salatalıklar kavanoza dik olarak yerleştirilir. Kaynatılan tuzlu sirke karışımı salatalıkların üzerine dökülür, salatalıkların tamamen suyun içinde kalması önemlidir.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve bir süre bekletilir. Bu süre zarfında turşu fermente olacak ve lezzetlenecektir. Fermantasyon tamamlandıktan sonra turşuyu buzdolabında saklayarak daha uzun süre tüketebilirsiniz.
Salatalık turşusu genellikle 3-5 gün içinde fermente olur. Bu süre, oda sıcaklığına ve kullanılan malzemelere bağlı olarak değişebilir. Bu 3-5 gün içerisinde salatalık turşusunun lezzeti yavaş yavaş oturur. Daha yoğun bir lezzet istenirse salatalık turşusu buzdolabına alınmadan önce 1-2 hafta daha bekletilebilir.
Salatalık turşuları, taze su dolu bir kapta 1-2 saat bekletildiği zaman fazla tuzu azaltılabilir. Taze suyu damak zevkinize göre sık sık değiştirebilirsiniz. Taze su yerine su ve sirkeyi karıştırıp bu fazla tuzlu salatalık turşularınızı sirkeli suyun içinde de bekletebilirsiniz. Tuzlu turşuları salata, dürüm, sandviç gibi yiyeceklerin içerisine ekleyerek tuz dengesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca tuzlu salatalık turşularını yoğurt ile birlikte sunarak tuzlu tadı dengeleyebilirsiniz.
100 gram salatalık turşusu 11-15 kalori, 2-3 gr karbonhidrat, 0.5 gr protein ve 0 gram yağ içerir.
800-1000 mg sodyum, 100 mg potasyum, 3 mg C vitamini içerebilir. Bu değerler salatalık turşusunun içerisindeki malzemelere ve yapılış şekline göre değişiklik gösterebilir.